diumenge, 16 de març del 2008

Internet i les eleccions

Hola un altre cop.
La raó d'aquest post es per comentar el debat de la setmana a Publicació Electrònica. Aquest dijous dia 7 vàrem tractar el tema del paper que juga internet en la política i ara més que mai pel motiu de les eleccions generals.
Una de les tasques a realitzar va ser analitzar les pàgines webs dels diferents partits polítics i comentar-les. Generalment l'estructura va ser en el que més ens vàrem fixar perque es la part més important, molts cops per davant dels continguts ja que la capacitat de cridar l'atenció i mantenir al navegador en el portal es bàsic, i més en política.
Seguint estrategies electorals, la majoria de partits han creat webs especials només dedicades a la campanya electoral i la figura del candidat a elegir. Per altra banda, s'asseugren no haver de modificar ni actualitzar tant la web oficial del partit.
No podríem destacar unes diferències importants entre les webs dels partits que no siguin les obvies com el tema de colors o varietat de navegació. El disseny gràfic i la maquetació dels continguts juguen el paper més important en aquestes webs que es decanten molt descaradament per els eslògans vistosos i ben colocats. Si en una cosa s'intenten assemblar es en un dels objectius bàsics: La interactivitat.
El que es busca es que l'usuari cregui que pot interactuar amb els principals dirigents del partit, enviar els seus dubtes i les seves inquietuds ja sigui per correu electrònic, per sms, blogs... Dins d'aquest tema hi han hagut invents fracassats i graciosos com podrien ser els del partit popular que aconseguien que Mariano Rajoy et truques i era una gravació, o el tema de les preguntes preparades per a Gaspar Llamazares de Izquierda Unida que davant d'una paraula clau enxufava una gravació o una altre on expressava les seves propostes referents al tema. La interacció fomenta la unió de les persones, que es sentin més enganxades al partit i per tant, vots. Al final aquests són la única cosa que interessa realment als polítics i les seves webs son simplement un altre mitjà de captació d'aquests.
Un altre mitjà seria la televisió. Els principals partits ja disposen del seu canal temàtic a la televisió com per exemple PSCtv, CIUtv, ERC tv, IV tv... on es dediquen a fomentar bàsicament els seus objectius i les seves maneres de dirigir el país si governen o de carregar contra el govern si formen part de l'oposició.
Les conclusions bàsiques que hem pogut extreure han estat:
- Internet, en molt poc temps ha passat de ser un element de suport a convertir-se en una estratègia i en una part important de la campanya electoral. El fet de que sigui un fenomen amb una vida no molt llarga ha convertit la difusió via web en una competició apart dins dels partits polítics. .
- El disseny gràfic en una web d'aquestes característiques juga un paper importantíssim ja que es el que realment capta els adeptes. Una actualització continuada i innovadora significa actualització i modernitat dins el partit, per contra un mal disseny web mostra mancances i denota antiguitat.
- Internet facilita el coneixement dels partits polítics i la major absorció d'informació per part dels votants.
- Internet porta una trajectòria ascendent pel que fa a la importància en el futur de la política i qui sap, potser algun dia ja només votarem per internet. La llibertat total a l'hora de navegar per internet fa que la gent pugui escollir si vol política o no. El que moltes persones esperen es que els temes electorals només es difonguin per internet i no es contamini tant de política als altres mitjans com la televisió i la ràdio o s'omplin les ciutats de cartells, fotos i eslògans.
Això ha estat tot en el debat d'avui.
Fins la pròxima.

diumenge, 9 de març del 2008

Publicació electrònica: 1er debat WEB 2.0.

Cada setmana realitzem un petit debat d'1 hora de durada a l'assignatura de Publicació electrònica.
Els temes que tractem en aquest debat estan relacionats amb l'assignatura i en el primer debat que vàrem fer el passat dijous es va tractar principalment el tema de la web 2.0.
Dins del mon de la web 2.0 es van tocar temes relacionats com la infoxicació, el periodisme ciutadà, el periodisme participatiu, la interactivitat de la web 2.0 respecte a als seus precedents...
Web 2.0.
El terme web 2.0 va ser utilitzat per primer cop per O'Really Media l'any 2004 per designar la nova generació web basada en la creació de comunitats d'usuaris que estan exposats a una nova sèrie de serveis com poden ser les xarxes socials, els forums o els ja mes que famosos blogs. Així doncs, la web 2.0 es només un mot per remarcar l'evolució dels portals d' internet, assenyalant-ne la interactivitat màxima entre usuaris.
Si parlem de la tecnologia usada en web 2.0 per diferenciar-la de les altres el que podem observar es el paper de les tèncniques d'aplicacións riques, no intrusives (AJAX), o la sindicació/Agregació de dades en RSS/ATOM.
La facilitat a l'accés de la informació juga un paper clau en la web 2.0, ja l'usuari ha de poder introduïr i extreure informació tan facilment com sigui possible.
Segurament, la representació més famosa de la web 2.0 es el fenòmen dels blogs.
Aquest mecanisme de comunicació ha entrat amb molta força a la societat. Una de les raons ha sigut les diferents formes amb les que es presenta com poden ser fotologs, videologs, bitàcola...
D'aquesta manera, qualsevol persona pot publicar la seva informació i fer que tothom i pugui accedir, i no només text sino que es pot compartir video, imatge i audio.
A la llarga això pot ser perillós degut a que l'excés d'informació està col·lapsant les webs que proporcionen blogs de tot tipus i apart ens dificulta als navegadors la cerca de la informació desitjada o la gran quantitat de informació falsa, casposa, i sense cap tipus d'interés. (infoxicació).
Bàsicament, això va ser tot en el debat del passat dijous. En el següent es tractarà el tema del paper de les webs en les campanyes polítiques.

dilluns, 3 de març del 2008

Herois

El que deia de la llibertat de temes i de la varietat dels quals.
Aqui va una altre reflexió.

Herois.

Era una nit freda i sabia que el foc s’acabaria apagant però això era irrellevant, no permetria que res parés el ritme del seu moment. Sense moure’s un mil·límetre escoltava amb atenció el final de la llegenda que l’apassionava. Cada nit era la mateixa però no li importava, mai es cansaria de sentir-la. es sentia protegit sabent que existien homes així.

- Pare, vull ser com ell - La seva mirada no enganyava, era transparent, destil·lava adoració.

- Era un gran home. però diguem, perquè vols ser com ell?

- Ell mai tenia por de res, era el més valent, el més fort, podia amb tots, es el meu heroi.

- La força i la resistència només l’ajudaven. Aquiles arriscava la seva vida sense dubtar per salvar les de les persones a les que estimava i ho aconseguia, això es el que el convertia en heroi. Algun dia ho entendràs.
­­­____

No podia parar de mirar la pantalla. Hàbilment jugava amb el mando a distància del dvd rebobinant els millors moments d’aquell reportatge. Durava una mitja hora aproximadament però ell el convertia en interminable. Tenia el control i cada nit abans d’anar a dormir observava tots els detalls, la rapidesa dels seus moviments, els aplaudiments del públic, les reaccions de la resta del món, el seu estil de vida... s’ho sabia de memòria, però realment el fascinava.

- Pare, vull ser com ell - Els seus ulls brillaven tant que mostraven una veritat total.

- Ah si, i perquè vols ser com ell?

- Perquè ho té tot. Es el millor jugant, tothom l’adora, es famós i sobretot té molts diners. Es el meu heroi.

- No ho té tot, a en Beckham segur que li falten coses més importants. Ah, i no t’equivoquis fill, avui en dia ja no queden herois. Algun dia ho entendràs.

____
A l’antiga Grècia els nens volien ser com Aquiles o Hèrcules per el que eren i ara volen ser Beckham o Ronaldinho per el que tenen. A vegades, la gran evolució de la societat oblida els bons valors o els canvia per altres.