dimarts, 26 de maig del 2009

Xerrada de Martí Manent


La última de les xerrades que pertanyen a l’assignatura de publicació electrònica va tenir lloc el passat dijous i va ser a càrrec del director de l’empresa Derecho.com, Martí Manent. La xerrada es va centrar en el funcionament de l’apartat legislatiu en la publicació electrònica.

Per començar ens va parlar de la llei de protecció de dades de caràcter personal (LOPDCP 15/1999)

Aquesta llei tracta sobre quines son les dades de caràcter personal i les que s’han d’informar als usuaris per a que les volen o per a que les necessiten. També parla dels drets dels usuaris respecte als seus drets (d’accés, de cancelació, de rectificació i d’oposició).

També ens va parlar sobre les mesures de seguretat en les bases de dades de caràcter personal i sobre els tres nivells que hi ha: alt, mig i baix.

Pel que fa a les dades del nivell alt hi estan englobades les relacionades amb la salut, la orientació sexual, la raça... en el nivell mig hi trobem els perfils psicològic, solvència patrimonial i crèdit. Les dades de nivell baix engloben les dades més bàsiques com el nom, l’adreça, el e-mail...

El següent punt a tractar va ser la llei de la propietat intel·lectual que s’ocupa de protegir l’art com poden ser pintures, llibres, cançons o pel·lícules.

La llei de la propietat industrial en canvi s’ocupa dels aspectes de marques de patents i de prototips.

Ja per acabar va parlar de la pirateria i de quan estem cometent un delicte o quan no quan ens descarreguem música o altres tipus d’arxius des de la xarxa.




Guillem Salvadó.





.

dilluns, 25 de maig del 2009

Bitlonia


Josep Lluís de Gabriel, director de Bitlonia.com, va venir a fer una conferència sobre la seva empresa i sobre la emprenedoria en els joves. Bitlonia es una agència de publicitat que està especialitzada en marqueting i que s’ocupa del posicionament d’empreses en cercadors. Es dediquen a aprofitar els avantatges que ofereix internet per a millorar la difusió dels continguts dels seus clients. Durant part de la xerrada, ens va estar parlant dels seus orígens com a empresari, de la manera que va començar a montar la empresa i de quin van ser els motius pel qual el van portar a fer una cosa així. Per a Gabriel, Internet juga un paper determinant en el mon de l’emprenedoria i dels mitjans de comunicació d’avui en dia, es el mitjà ideal.

Va oferir deu claus per a captar audiència en internet:

1. Objectius: Què vols aconseguir
2. Indicadors: Vistes segmentades, viralitat.
3. Competidors: Sistemes de brenchmarking on –line
4. Continguts: Usabilitat, contingut gratuït
5. Cercadors: No els anem a buscar, venen, tecnologia predictiva
6. Excel·lència: Focus de productes amb avantatge, creativitat
7. Social Marketing: Xarxes socials, blogs, videos, premsa on-line
8. Medis On-Line: Segmentació dinàmica
9. Fidelització: E-mail microsegmentat, màrqueting de compromís
10. Enamorar: Entorn que canvia cada dia.
Guillem Salvadó.
.

Debats a l'aula on-line

Durant aquest curs de publicació electrònica, s’han proposat diferents debats on tots els estudiants hem pogut participar durant un període de temps. Pel que fa als temes dels debats val a dir que han estat tots mínimament relacionats amb els temes que hem tractat a les classes de teoria i que han estat força actuals. Fins ara hem realitzat 4 debats diferents.
Diaris digitals en català:

El debat va tenir una nul·la participació per part de l’alumnat pel que fa a la plataforma Atenea però es va mantenir un intens debat a classe. L’objectiu era comentar les estructures, les diferents maquetacions, les navegacions i la interactivitat dels diferents diaris digitals que tenim a Catalunya.

Desintermediació i democratització de continguts.

Aquest va ser el primer debat més intens que va gaudir de molta participació a la plataforma Atenea. La qüestió opinar sobre si s’estava a favor o en contra del procés de desintermediació i democratització de continguts que patim en l’actualitat. La majoria dels estudiants estaven a favor d’aquest procés, al·legant que la informació avui en dia estava molt manipulada per rerefons polítics, tot i que hi va haver un sector que opinava que una informació totalment anònima no tenia credibilitat. La meva opinió, que ja vaig reiterar en el debat, es que la democratització de continguts té factors bons i factors molt dolents. Per la part bona cal destacar que la informació queda lliure i s’evita tota classe de censura i com a factors dolents dons destacar la infoxicació, informació de mala qualitat i no contrastada, i el sobrecarregament de informació a la xarxa. Crec que no podem jugar tots a ser periodistes perquè així desprestigiem la professió i desprestigiem els mitjans actuals, que porten tota la vida dedicant-se a això i són els més indicats per al tractament de la informació.

Ha nascut lainformación.com

El debat consistia en opinar sobre aquest nou lloc web. La gran majoria va opinar que es tractava d’un altre diari digital similar a tots els altres. Jo crec per això, que a un diari digital li falta una línea identificativa i unes tendències, una manera de fer clara i diferenciada, cosa que sota el meu parer li manca a la informacion.com que ho veig més com un recull de informació, com una espècie de aglomeració de notícies i vídeos.


La casa Blanca aposta per la transparència a Internet:

Aquest debat consistia en comentar un article que ens explicava una nova iniciativa del govern de estats units que pretenia acostar-se al poble i mostrar transparència als ciutadans explicant actes i notícies via internet. La gran majoria estava a favor d’aquesta proposta al·legant que era una bona manera de comunicar-se amb el poble. La meva opinió es que es una altre estratègia política del partit demòcrata per guanyar vots i donar fortalesa a la idea del canvi respecte a l’anterior govern, conegut per amagar i amagar informació als ciutadans sobretot amb temes de política exterior. Cal tenir clar que tota informació es manipulable i encara més des de un govern. Espero que els ciutadans dels EEUU no s’arribin a creure mai que gràcies a aquesta nova iniciativa sabran tot el que passa en el seu govern, ja que es tracta d’un dels governs més inflüents al món sencer i que estan plens de informació confidencial que mai veurà la llum.

De totes maneres, ho trobo una bona proposta per adaptar-se a les noves tecnologies.

Com a conclusió, m’agradaria dir que trobo una gran iniciativa la realització d’aquests debats i crec que n’hi hauria d’haver més durant el curs tot i que la participació hauria de ser lliure i no afectar en cap aspecte de la nota de la assignatura.
Guillem Salvadó
.

Jornades TCM Audiovisual: Els mitjans digitals en temps de canvi


El passat 18 de març van tenir lloc a la universitat politècnica de Mataró unes conferències encarades al periodisme digital titulades els mitjans digitals en temps de canvi:


En primer lloc el professor Alfons Palacios (EUPMT) ens va remarcar la importància de la digitalització de continguts en els nostres temps, fent èmfasi en el relleu que suposen envers els mitjans tradicionals que tots coneixem com són la premsa la radio i la televisió. Palacios parla d’internet com un quart mitjà o meta-mitjà que fa possibles una sèrie de conceptes importantíssims com son:

- Everytime: Disponibilitat total per aconseguir continguts pel que fa al temps i immediatesa de la informació.
- Everywhere: Capacitat de accedir als continguts des de qualsevol lloc
- Everyone: Tothom té capacitat d’accedir als continguts
- Everything: Referint-se a la total varietat d’aquests continguts.

També explica però, que aquest nou mitjà requereix un nou llenguatge, una nova estructura en la organització dels continguts i un nou model de publicació d’aquests, amb l’objectiu de ser més eficaç a l’hora de consumir per part dels usuaris.

Seguidament, David Domingo, professor de la URV va seguir amb la xerrada centrant-se en la identitat del periodisme digital. Dins de la seva intervenció es va deixar clars per exemple els efectes que ha provocat el periodisme digital dins de les redaccions de la premsa de tota la vida i com el concepte de immediatesa explicat abans, desencadena en una pitjor qualitat de les notícies i en una homogeneïtzació dels continguts.

Després va arribar el torn de David Sancha, actual coordinador de l’edició digital de El Periódico. Sancha ens explicava que avui en dia els periodistes no estan tan especialitzats amb una matèria com abans i que el que es busca es la polivalència. Les redaccions, que degut a la digitalització de continguts han hagut de canviar totalment la cadena de producció esperen molt dels redactors, i no només de les seves habilitats periodístiques sinó també de certes habilitats tècniques que els permetin dominar els múltiples llenguatges multimèdia.

A continuació, Saül Gordillo, director de l’agència catalana de notícies (ACN), va fer una síntesi de tot el que s’havia exposat fins aleshores i ens va parlar una mica de la seva empresa i la va posar com a model de publicació. També va parlar de la crisi global que està patint el món i de la seva extensió als mitjans de comunicació. Finalment va parlar de la publicitat a internet i dels hàbits dels usuaris en front aquest fenomen.

Ja per acabar, Karma Peiró, responsable de la participació del 3cat24.cat va subratllar els conceptes de periodisme ciutadà que per ella va començar a ser possible des de l’any 2006. Aquest concepte significa que els lectors d’un diari acaben fent les funcions dels mateixos periodistes al enviar informacions, fotografies, relats personals... transferint informació útil que cal sempre ser contrastada per les redaccions periodístiques. Peiró, destaca que el tracte als lectors ha de ser molt personalitzat i ple de simpatia per tal de conservar i inclús incrementar aquest vincle.


Guillem Salvadó